Neuromarketing technieken
Een neuromarketing traject start met het achterhalen wat zich in het onderbewuste brein van je klanten of prospects afspeelt in de context van jouw product of markt. Ons onderbewuste intuïtieve brein bepaalt het overgrote deel van de keuzes die we maken; wat we kopen, wat we doen, wat we eten, waar we wel of niet naar toe gaan enzovoort. Inzicht in de processen en factoren die in dit onderbewuste een rol spelen vraagt om specifieke onderzoekstechnieken. Traditionele onderzoeksmethoden als klanttevredenheid of NPS-metingen, adresseren vrijwel uitsluitend het bewuste cognitieve brein. Forum beschikt als neuromarketing onderzoeksbureau over technieken waarmee we rechtstreeks aftappen van het onderbewuste intuïtieve brein.
Neuromarketing brain
Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman heeft ons inzicht verschaft over de werking van ons neuromarketing brain. Kahneman maakt daarbij onderscheid tussen twee systemen die bepalend zijn voor alle keuzes die we maken: intuïtie en cognitie. Intuïtie is daarbij met afstand dominant in vrijwel al ons gedrag. De uitdaging daarbij is dat intuïtie ontstaat in ons onderbewuste brein. Dit neemt met zich mee dat we ons niet bewust zijn van de factoren die hierbij een rol spelen. Kahneman noemt als belangrijkste factoren: onze diepe behoeften (ook wel drijfveren genoemd), overtuigingen, herinneringen en de emoties die daardoor worden veroorzaakt. Het achterhalen van deze factoren vraagt om onderzoeksmethoden die ons onderbewuste brein aanspreken.
Neuromarketing methoden
Bij het aftappen van het intuïtieve brein, gebruikt Forum neuromarketing methoden die hun oorsprong kennen in de psychologie. We maken gebruik van beelden om toegang te krijgen tot het onderbewuste intuïtieve brein. Er zijn vele studies gepubliceerd over de toepassing van beelden en associaties in marketing research om toegang te krijgen tot het onderbewuste brein. Bekend is het werk van Gerald Zaltman, emeritus hoogleraar aan de Harvard Business School, die beschrijft dat beelden voor respondenten werken als metaforen voor het verwoorden van hun gevoel en herinneringen.
Op basis van die inzichten heeft Forum Research eigen neuromarketing research methoden ontwikkeld in de vorm van kwantitatief impliciet klantbelevingsonderzoek en kwalitatief behoeften- en drijfverenonderzoek.
Whitepaper: Het NPS tijdperk is voorbij, what’s next?
De NPS metric veroverde sinds 2003 de wereld. Er komen echter steeds meer barsten in het NPS bastion. Bedrijven weten niet meer hoe ze de NPS-resultaten naar een hoger niveau kunnen tillen. Er komt niks nieuws meer uit de metingen, of alles wat eruit komt is allang opgepakt. Lees ons whitepaper ‘NPS voorbij, what’s next’: Ontdek hoe het komt dat de NPS vraag ons niet het volledige inzicht geeft in het gedrag van mensen. En hoe je de volgende stap kunt maken na het NPS tijdperk.