Positioneringsonderzoek en propositieonderzoek
Een behoeften- en drijfverenonderzoek is zeer aan te raden in geval van een herpositionering van je merk of onderneming of bij de introductie van een nieuwe propositie. We spreken in die gevallen over een positioneringsonderzoek c.q. een propositie onderzoek. In beide gevallen ligt de focus op het achterhalen van behoeften en drijfveren van je doelgroep in de context van de markt waarin je actief bent. Klanten kopen geen producten, maar willen hun behoeften vervullen. Daarbij spelen over het algemeen meerdere behoeften een rol bij de keuze van een specifieke product of merk. En dit zijn zeker niet uitsluitend functionele behoeften! Het blijken vaak de emotionele behoeften die bepalend zijn voor de keuze die gemaakt wordt. Denk bijvoorbeeld aan de aankoop van een gezinsauto. Welke je ook kiest, ze brengen je allemaal van A naar B. Maar wat maakt dat de een de keuze laat vallen op een Duits merk van top limousines? Terwijl een ander gaat voor een Japans merk met betrouwbare middenklassers. Natuurlijk speelt prijs hierin een rol, maar er is meer. Een behoeften- en drijfverenonderzoek levert cruciale input om de juiste keuzes te maken in je ontwikkelingstraject of bij je communicatiestrategie
Attitude onderzoek
Een attitude onderzoek is als het ware het spiegelbeeld van een imago onderzoek. Een imago onderzoek wordt opgezet vanuit de optiek van de organisatie, waarbij wordt gemeten in welke mate de doelgroep het gewenste imago herkent. Bij een attitude onderzoek is het uitgangspunt de breinpositie bij de (potentiële) klant; hoe kijkt deze tegen de organisatie aan? Uit de conclusies haalt de organisatie kansen om op in te spelen of juist bedreigingen. Bij een attitude onderzoek meet je de beleving van de doelgroep bij de organisatie. Forum Research zet hiervoor impliciet belevingsonderzoek op basis van neuro research technieken in. Hiermee meten we de positie van het merk of de organisatie in het onderbewuste brein van de doelgroep met vooral open vragen. Met kunstmatige intelligentie halen we uit de open antwoorden de aspecten die bepalend zijn voor de breinpositie en de emotie die de doelgroep bij het merk heeft.
Branding onderzoek
Een kwalitatief behoeften- en drijfverenonderzoek en een kwantitatief belevingsonderzoek zijn beide vormen van branding onderzoek en leveren input om te bouwen aan je merk. Het kwalitatief behoeften- en drijfverenonderzoek zet je vooral in de ontwikkelfase van een nieuw product in of bij een herpositionering van je merk. Het belevingsonderzoek past beter in een operationele fase, waarbij het merk reeds staat en je product is geïntroduceerd. Het geeft input om bij te slijpen en te corrigeren of om de effecten van campagnes te meten.
Beide type onderzoeken zetten wij volledig op vanuit de (potentiële) klant. Vanuit de optiek dat de klant uiteindelijk zijn keuze maakt op basis van zijn perceptie van het merk of product en op basis van zijn behoeften, is dit wat ons betreft de juiste weg. Denk van buiten naar binnen, niet andersom!
Whitepaper: Waarom mensen begrijpen zo belangrijk is voor marketeers
De heilige graal: het kunnen voorspellen van menselijk gedrag. Het lijkt ongrijpbaar, maar als je weet wat mensen beweegt, zorgt dit voor meer en loyalere klanten, gelukkigere en productievere medewerkers, of betrokken en verbindende inwoners. De psychologie leert ons hoe we gedrag kunnen begrijpen. De motor achter al ons gedrag is het vervullen van behoeften. Hoe dit werkt en hoe dit samenhangt met emoties, lees je in ons whitepaper ‘Waarom iedere marketeer zou moeten begrijpen hoe mensen keuzes maken’.