Wat zijn klantbehoeften?
Klantbehoeften zijn een bepalende factor voor de keuzes die jouw klanten iedere dag maken. Klanten zijn wat dat betreft net mensen. We hebben allemaal behoeften. Van sommige behoeften zijn we ons bewust, maar veel behoefte zijn latent. Ze sluimeren ergens in ons onderbewuste en worden wakker als we iets waarnemen wat aan die behoefte appelleert. Wetenschappelijk onderzoek door nobelprijswinnaar Daniel Kahneman heeft aangetoond dat we het overgrote deel van onze keuzes intuïtief maken, op basis van ons gevoel. En in dit gevoelsmatige intuïtieve systeem, spelen behoeften een zeer grote rol. Dit maakt dat inzicht in klantbehoeften een belangrijke factor voor succes is voor elke organisatie.
Klantbehoeften: functioneel en emotioneel
In de context van een aankoop van een product of bij het gebruik van een dienst spelen meestal meerdere klantbehoeften parallel aan elkaar. Zo heb ik iedere ochtend behoefte aan een kop koffie. Je zou dit kunnen zien als een functionele behoefte; ik heb dorst, moet even op gang komen en daarvoor is koffie perfect. Maar in mijn keuze voor een kopje koffie, spelen ook veel softe of emotionele factoren een rol: de geur, smaak, temperatuur, het juiste kopje en de juiste sfeer. Het zijn daarbij juist de emotionele factoren die meestal het verschil maken en bepalend zijn voor de keuzes die ik maak.
Klantbehoefte onderzoek
Een klantbehoefte onderzoek brengt zowel de functionele als emotionele behoeften in kaart die bij je klanten of prospects spelen in de context van jouw product of dienst. Besef daarbij dat de meeste mensen zich niet bewust zijn van deze behoeften, ze bevinden zich in ons onderbewuste brein. De simpele vraag: vertel eens wat je behoefte zijn? Levert meestal een onjuist of onvolledig antwoord op. Forum Research past in klantbehoefte onderzoek daarom neuro research technieken toe om tot het onderbewuste brein door te dringen. Het vraagt om een intensief, kwalitatief onderzoek, waarbij we individuele diepte interviews uitvoeren die vaak een uur of langer duren. Het resultaat is een rapport met een overzicht van de meest relevante behoeften, hun onderlinge verband en de drijfveren (diepere behoeften) waaraan ze gerelateerd zijn.